Marokkó 2009 : 10. nap

2009.07.20. hétfő

Hát hihetelen, nem is vettük észre, hogy már  ennyi idő eltelt. Mindketten úgy érezzük, még csak most indultunk otthonról.

A vasárnapi pihi után, nekivágtunk a keményebb szakasznak.

.

A vasárnap délután azzal telt, hogy tervezgettük a következő napot. Az úticél az óceán part legdélibb részét elérni. Ez Tan-Tan városa, bár szállásunk a város előtt 20 km-re valahol a semmiben lesz. A távolság ami erre napra maradt az, csak 270 km, de a óceán parton van egy Plage Blanche- nak nevezett homokpart, kb. az út második felénél. Ennek az a nevezetssége, hogy ezen a szakaszon sziklás, néhány száz méter magasan, és közvetlenül a víz mellett sem gyalog, sem semmilyen járművel nem lehet közlekedni. Ez az egyetlen kb. 40 km hosszú, de nagyon keskeny homokpad, ami csak apálykor járható. A másik jellemzője, hogy a homokpadra az egyik végén van lejárás, közeben semmi, csak a másik végén lehet felmenni. Ha elvéti az ember az apályt, csak sziklamászó vagy úszni tudó autóval lehet átvészelni. De a kérdés az volt, mikor van apály?  Minent elkövettünk, hogy megtudjuk, még utazás irodát is kerestünk megalázó módon. Siker nem koronázta ténykedésünket, így Lánghoz fordultunk sms-ben, mert Ő midig mindent megtud. Most is. Kaptunk egy percre pontos választ. Ekkor családi vitára került a sor, hogy a megkapott időpont a minimum vízállást, vagy az esemény kezdetének időpontját takarja. Döntésre nem jutottunk, így elindultunk a bizonytalanságba. Az út gyönyörű, de nagyon meleg volt, elérte az 50 fokot a hőmérséklet. A Plage lehajtásra Guelmim város környékén volt lehetőség. Útközben azon lamentáltunk hogy szálláshelyünkön, valószínű a kaland feltételeiről több információt kaphatunk. Apa vasárnap vagy napszúrást, vagy gyomorrontást kapott, így általános állapotja kicsit siralmas volt, én vezettem, a döntés az lett, menjunk a Ksar Tafnidilt-be.


A főútról már táblák vezettek minket, kb 6 km-es off-road-n értük el a Ksar-t.

.
.

.

.

.

Hát ez egy igazi várkastély. Enyhén szólva izzadtan , szomjasan, de boldogan jelentkeztünk be, hát itt is tudták, hogy jövünk, ezek az arabok már csak ilyenek.
Valóban itt mindent tudtak a Plage Blanche-ról. Táblázat és térkép a falon, hogy lehet odajutni, mikor van apály-dagály, s ami a lényeg megjárták többször. Itt tudtuk meg, hogy az oda vezet út kb. 3 óra, a parton 5-7 óra között lehet végig menni és vissza ismét 3 óra az út. Rájöttünk, hogy ez most nem tudjuk kivitelezni. Vissza kell jönni Marokkóba.  Jövünk...

Gyors kávé és több liter víz elfogyasztása után, házigazdáink tanácsára egy gyönyörű off-road-n a Draa folyón keresztül elmentünk az óceán partra. Ez az oda vissza út kb. 60 km volt. Elindultunk fél 3-kor és 7-re értünk vissza. Most én navigáltam, de most nem tévedtünk el, sőt oda és  vissza sikerült más és más úton mennünk.

.

Apa kiélvezte kis autójának minden előnyét, a sziklamászástól a homokdünéig mindent. Az autó nagyon jó.

Hihetetlen látványokban volt részünk. Az óceán part olyan más volt, a magas szikla parttól tériszonyom lett, Apa az autót a part szélére akarta kormányozni, de én hirtelen olyan rettegést kaptam, hogy vinnyogva kértem, hadd szálljak ki, aztán Ő addig és úgy megy ahogy akar. Lábon már ki mertem menni és fotóztam.

.

A  rázós út nem múlt el nyom nélkül. Ködlámpa-szerelés.

.

Egy kis meteorológia vagy mikroklíma  információ, induláskor 50 fok volt, mire a partra értünk 24 fok lett. Mindez 30 m. és másfélóra alatt.

Visszafelé az út jelentős meredélyeken közte sok-sok felfújt homokpadon vezetett.

(A Béla tevéi...)

A lépcsőjárást jól tűrte az autónk, de a homok egy kicsit kifogott rajta. Egy buckába (más út nem volt) sikeresen elástuk magunkat. Megismertük a több éve magunkkal hurcolázott lapát előnyeit. Ezt nem örökítette meg, mert én is ástam. Kaptam is érte rendesen.

Visszaérve a Ksar-ba elfogyasztottuk a marokkói tajin-kat, ami nagyon finom volt.
Holnap tovább itt délen, de már kelet felé fordulunk. Folytatódik – most  már tényleg – a sivatagi  kaland.

Előző oldal VISSZA Következő oldal

AM 2009.07.20 - 20:44
Sziasztok, Kalandtúrázók! Változatlanul csodálom a bátorságotokat, és minden nap elolvasom a beszámolót. Irhatnátok több részletet is, (de persze értem, hogy arrafelé nincs mindig net). További szép utat! Vigyázzatok egymásra! AM

OM 2009.07.20 - 20:10
Látom azért a "Lajos" nyaldossa még a lábadnyomát is. Add át üdvözletemet. Jó pihenést.

Láng 2009.07.20 - 12:33
Mi A PÁLYa? Az APÁLY a legmegbízhatóbb intézmények egyike a Földön. Mindenképpen jön, tetőzik és visszahúzódik. Naponta kétszer. Úgyhogy, amit ma elmulasztasz, azt holnap is megnézheted. Persze tudom én, hogy viziutakon nem lehet offródozni...

GaOp 2009.07.20 - 11:46
Koszonjukmindenkinek a szurkolast. Vegre tqlaltunk egy netet es megalltunk leadni az anyagot, meg ha elqrjuk miatta az apalyt.

Kriszti 2009.07.20 - 07:25
Ja, és Orion áfa elküldve

Kriszti 2009.07.20 - 07:25
Tegnap jött egy emlékeztető e-mail a Kenzi Bougafer Hoteltől (júl.29-30). Bemásolom ide:
Dear Mrs Viktoria Opitz,
Don't forget to print your voucher!
Your booking is confirmed! Your credit card has been charged! This just leaves your voucher to be printed!!

Click here to print your pre paid accommodation voucher: http://www.otel.com/voucher.php?processid=OD-61401108

Your
booking for Kenzi Bougafer has been pre paid which means you won't pay again at the hotel for your stay.
When checking your credit card statement - Charges won't appear as Kenzi Bougafer but will appear as OTEL.COM

DETAILS OF YOUR RESERVATION:
TRACKING NUMBER : OD-61401108
LEAD NAME : Mrs Viktoria Opitz
DESTINATION : Tinerhir, Morocco
HOTEL : Kenzi Bougafer
CHECK-IN DATE : Jul 29, 2009
CHECK-OUT DATE : Jul 30, 2009
ROOM TYPE : Twin
MEAL PLAN : BUFFET BREAKFAST
PAYMENT - Thank you : 61 EUR Charged by OTEL.COM

QUESTIONS ABOUT YOUR RESERVATION?

Call our Customer Service team (),(http://www.otel.com/customerservice.php), or send a message by clicking this link: http://www.otel.com/contactus.php

Don't
forget your voucher and don't forget...
You deserve the best. By booking with Otel.com we ensure that you get the best hotel rates and the best in customer service.

Feherka 2009.07.20 - 06:22
Kezdem érteni miért is választjátok a pihenésnek ezt a formáját :-) Itt egy mandulával kevesebb, az időjárás meg gondoskodik róla, hogy mi is ott érezhessük magunkat. Üdv "Lajos" minden arcának.

Szilvibaba 2009.07.20 - 01:18
Nahalicsövi,nem vesztem el,csak "viharkárosult" voltam.Andriska,pici szivem miért kell Neked ginsengsört inni,mikor már van tablettás sör?Borítékoljak egy párat?Vikikém ez a közös fürcsi nagyon izgin hangzott,előtte nem volt egy kis ungi-bungi?Izgulok értetek és várom a beszámolókat!