Marokkó 2009 : 17. nap

2009.07.27. hétfő

A  naplényege:  az arabok változatlanok, de a feleségem bátorodik....

Hogy az elejéről kezdjem tegnap megérkeztünk Merzougaba. Nejem őnagysága két feladatot adott: álljak be két pálmafa közé, hogy a kocsit ne süsse a nap és szervezzek meg egy vezetős kirándulást az Erg Chabbi körül. Mindkettőt végrehajtottam, bár az utóbbitól kicsit szívtam a fogam az ára miatt (150 EUR), de nem volt kedvem alkudni a melegben. Na mindkettőnek mára messzemenő következményei lettek.

De a feleségem bátorodik...

Gyönyörű napfelkeltét láttunk – szerencsére nem túl korán, majd a reggel hétre megrendelt reggelire lementünk, hiszen nyolcra jött a vezető értünk.

.
Ébredezik a sivatagi – túristás – tevecsorda

Fél 8 körül sikerült egy kis kávét kierőszakolnunk a szállodásokból, de oda se neki mert nejem őnagysága lelkendezve tájékoztatott, hogy egy gyönyörű Toyota  Prado terepjáró már a ház előtt áll. (Természetesen azonnal tájékoztatott az autó tereptulajdonságairól, csak az alvázszámát nem tudta. Sebaj...)

Elmentem az autóért a két pálmafa közé. Csak közmondásos jólneveltségem tartott vissza attól, meg a gutaütés, hogy ne fényképezzem le a kocsit. A madarak úgy teleszarták, hogy alig ismertem rá.  (Délután jót derültünk az „élelmes” új vendégeken, akik a két pálma közé álltak) Nejem véleménye szerint ennyi szar csak erősíti lucky man-ségemet.

A dolog nekem akkor kezdett gyanússá válni, amikor a sofőr 4 arab fiút használt önindító gyanánt. Sebaj mondok, belökik, aztán minden mehet tovább. Megnyugtattuk egymást az asszonnyal, hogy az araboknál így mennek a dolgok.


És a feleségem bátorodik...

Szó nélkül a vezetőnk után eredtem,  a jól megérdemelt homokozás reményében.
Elmentünk egy kúthoz és egy pálmaligetbe (kb. 8 perc autóút) és nem hogy 4x4 nem kellett hozzá, de egy rozzant bicikli is elég lett volna.

.

Megnéztük a kutat, a pálmát, majd indulunk tovább. Pontosabban indulnánk, de nem működött a négyarabos önindító.  A fikúkról szakadt a víz amint  ide-oda tologatták a Toyot, de az csak nem akart életre kelni.  Nekem itt elfogyott a türelmem. Elővettem a vontatókötelet és megpróbáltam feltámasztani a gépet, sikertelenül.


 A torony alatt, ott hátul a fehér pont a gyengélkedő Toyo, előtte a fekete az élettől duzzadó Mitsu...
(A kép azért ilyen távoli, mert szegény nejem a tűző napon a távolból nézte a műsort.)

Az akku végérvényesen megadta magát. Sebaj szól az arab, „Van másik ...” Akku az tényleg volt, de egy 10-es kulcs nem. Sebaj mondok, nálam van. Kicseréltük az akkut, de a technika továbbra is ellenállt. Addigra odaért egy másik arab segéderő és ketten próbáltak életet lehelni a Toyoba – aminek az összes tereptulajdonságáról kimerítő tájékoztatást kaptam, ha müxik. Hát ez nem... ( Hétpofára süt a nap, árnyékban 36 fok, de sehol árnyék) Na itt fogyott el a türelmem. Közöltem, hogy a szállodában találkozunk és otthagytam őket aszalódni.

Visszaérve, mivel még a későnkelők reggeliztek mi is beszálltunk egy újabb kávéra és juice-ra.

És a feleségem bátorodik...

Rövid pihenő után közölte, hogy vezető nélkül induljunk el megnézni közelebbről az algériai határt és körbejárni Erg Chabbi-t.

Gyönyörű helyeken keresztül elértük az utolsó marokkói falut majd megfordultunk és irány a piste.

És a feleségem bátorodik...

Nem vittük a műholdas telefont, a szálloda telefonszámát, ahonnan baj esetén segítséget kérhettünk volna. Igaz, ha az előző Pradot küldik értünk sokra nem megyünk. (Megjegyzem, az arabok valahogy begerjesztették a technikát és a mi kis kalandunk után felszedtek két túristát és elmentek velük a sivatagba. Csodák csodája: vissza is értek. Igaz, mi csak az arabbal találkoztunk - ???)

.


ezt imádom. Olyan sima és puha, mint az aszfalt és gyönyörű


Nejem az előző napi homokozása után úgy hajtott be engem a sivatagba, mintha a Csurgói utca sarkára kellett volna kiszaladnom. Mondom, hogy bátorodik...A hőmérséklet 42 fok, szélcsend, a sivatag csodálatos. A Mitsu gyönyörűen duruzsol és ontja a hideget, a eeePC és GPS tökétetesen húzza a nyomvonalunkat, amin gond nélkül vissza is tudtunk térni.

Mint látható, előző napi két-pálmafás  parkolás eredménye. Igaz, a nap nem sütött rá...

.
Ilyenek „Ali kövei”

.
Ez a térkép szerint is Ghost town...


Nem marad más hátra – mit is csinálhatnánk akkor már 42 fokban – elmentünk kocsit mosatni és tankolni.

A napi sikerek örömére azonnal kültéri ebédet kértünk, ahol lehetett dohányozni, igaz 42 fok volt. Továbbá lemondtam a 4x4 vezetőt, aki ettől egy kicsit el volt keseredve.

Nincs más hátra, mint fürödni egy nagyot és megírni a qrva beszámolót a qrva barátainknak, hogy qrvára derüljenek.

Előző oldal VISSZA Következő oldal

Béla! A tegnap ígért csorda. Kissé még álmosak, de Rólad álmodnak...


Strapatörpe 2009.07.27 - 21:57
Én nagyon szeretném, ha Béla vegyítené a dromedárokat a jegesmedvékkel, de legalább egy fókával keresztezné őket. Micsurin, Laricsev, Mengyelejev, Darwin, meg az összes ilyen hülye rendszerező elméjű beájulna. Ehhez képest a lódarázs csak egy gyenge kezdet volt.

Eszeleny Team 2009.07.27 - 20:01
Kedves Sivatagi Vándorok!
Eszméletlenül élvezzük a kalandjaitokat, különösen a homokviharos rész tetszett :-)
A Landy nevében kicsit szégyeljük magunkat, biztos egy sivatag-iszonyos példány lehettett! Reméljük további utatok is bővelkedik szerencsés kimenetelű, ám szokásosan hajmeresztő kalandokban (és tevékben)
Zitus és Pók

erdosb 2009.07.27 - 17:39
Ugye? Tuttam! Három éve nézegetem a dromedáromat. A made in taivant. csak nem akar az a fránya púp osztódni rajta!
És mi zujs a jegesmedvékkel??? Küldhetnétek egy tömör beszámolót, betenném a sivatagi képek közé, a többségnek felsem tünne, hogy hódüne, vagy homokdüne, fóka, vagy dromedár...

J&J 2009.07.27 - 16:42
Béla, Ezek megint átvernek Téged. Nem tudom, hogy fogják a teve-ígéretüket, betartani. A képeken egyetlen teve sincs (mint az álatalában Marokkóban), ezt az állatot úgy hívják, hogy dromedár. Az egészet azért csinálják Veled, hogy tevénként egy púpot lespóroljanak Tőled. Ahogy a szegény arab árúsokkal is teszik.

J&J 2009.07.27 - 16:36
Ma, végre a szárazföldről elolvastuk a beszámolókat. A hajóról, csak az életjeleket figyeltük. A beszmolók megnyugtattak, hogy nem kell adrenalin-tablettákat küldenünk utánatok. Vigyázzatok magatokra, és további jó utat !

Áron & Gábor 2009.07.27 - 14:44
Tokodi fiam, Tokodi fiam! Már megint egy évvel öregebb lettél. Isten éltessen! G

Áron & Gábor 2009.07.27 - 14:30
András eddig csak olyanokat mondott ránk, hogy kurvák, meg rohadtak, de ezt eddig sohasem mondta, hogy "bocsok".

Most meg azt mondá a mocsok,
Hogy mi vagyunk a bocsok.

Hát mit képzel ez? Csak jöjjön haza!
(apropo: mi lesz a kaja?)
G.

Áron & Gábor 2009.07.27 - 14:25
Látva a fotókat, a honlapszerkesztővel azon tanakodtunk ne küldjünk UPS-szel nektek egy kis homokot? G.

Áron & Gábor 2009.07.27 - 14:23
Azt elfelejtettem használati utasításként írni, hogy ha notebookkal ültök fel a tevére, akkor egy USB zsinórt dughatsz a notebookba. A zsinór másik végének a teve farka alatt találtok egy szabványos USB csatlakoztatási helyet. :-)G

GaOp 2009.07.27 - 07:55
Ferike, a kuplerájon kivül, mi egy betörésnél sajnos mindig van, nagy kárt okoztak a betörök? Úgy egyébként ilyenkor szívem szerint az arb büntetés formját vezetném be a kulttur országokba is, levágnám a kezüket.

GaOp 2009.07.27 - 07:35
Nem vesztünk e, de sajnos a déli területeken csak műholdas internet van. Pl most csak éjjel és hajnalban van pozicióba a műhold. Mi éppen marokkó legnagyobb homokdünéjénél anap felkeltét nézzük. A bizonytalan kapcsolat miatt, csak délutn egy cyber kvézóból tudjuk küldeni a beszámolót. Ma ismét homokozunk.

OM 2009.07.27 - 07:13
Ma reggeli olvasásnál megvilágosodásom adodott. Lehet Ti azért jártok a sivatagba, hogy élő embert ne is lássatok, mert igy könnyebb kipőihenni a "kedves" ügyfeleket? Ha hazajöttök azért marad néhány nap pihenni is? Több kalandolvasóval ellentétben, nekem inkább kedvem támadt a kalandokhoz, de nem a homokra inkáb a hegyiutakra. Nagyon szupik a beszámolók, ha lehet regisztráljátok a jelentkezésem a hazai élő beszámolóra. Hajrá fel a további kalandokra. Más itthon családilag minden rendben, mint látod sikerült több családtagot kalandolvasó függövé tennetek.

Döme 2009.07.27 - 06:49
Hali! Jelentem én is hiányolom az újabb részleteket. Remélem jól vagytok és csak a fáradtság miatt nem volt kedvetek az újabb részek megírásához. Bundát vegyetek majd hazafelé, mert az 50 fok után itthon a 30-ban fázni fogtok! Pusz Döme