Marokkó 2009 : 18. nap

2009.07.28. kedd

A második teljes napunk a homok dűnék mellett.


Este furcsa meglepetésben volt részünk a szállodában. A kis piste után délután éhségünk leküzdésére, kérdeztük, kapunk-e enni valamit? Készségesen felajánlották, hogy ehetünk keftát, aminek nagyon megörültünk. A szokásos marokkói saláta után meghozták a tajin sütőben az ételt. Már a tálalás gyanús volt, de gondoltuk ez csak a tradicionális szervírozás része. Mikor leemelték a tetejét, hát bizony kiderült köze nincs a keftához, ez nagyon hasonlitott az előző napi vacsora maradványára. Sebaj, éhes turista kér hozzá egy kis sót, azzal minden ehető, s lőn így, be is burkoltuk. De az igazi meglepetés este a vacsoránál volt, amikor is a délutáni, vagy az előző napi? tajin tálalták fel ismét. Rajtunk kívül mások is voltak itt több napig, a szomszéd asztalnál ülő család arcáról is tükröződött a meglepetés. Hiába a szállóda nagyon vigyázz arra, hogy a turisták agyát ne zavarja össze. Így biztosan emlékszik rá mindenki, milyen is volt a kaja.  Ha ma este is lesz a menü biztosan nem felejtjük el.

A tegnapi nem szerencsés idegenvezetői kisérlet után, ma már nem is próbálkoztunk.
Tegnap este a térkép és GPS segítségével a dűne másik oldalának bejárására felfedeztük egy lehetőséget, ez lett a mai program. A kiválasztott út a dűne északi, marokkói oldalán haladt. Egy nagyon rövid szakaszon megegyezett az előző napi kudarcba fulladt kisérlet útvonalával. De mi nem kísérleteztünk, végigmentünk. Kb 40 km-es pistet választottunk a dűne mellett Erfoud városáig.

.

A táj ismételten gyönyörű volt.  Probáltunk elméleteket gyártani, hogy hogyan keletkezhetett ez a viszonylag nem magas, de hosszan tartó homokbucka. Igazából olyan érthetetlen, hogy a dűnékben mindenhol zöld növények, fák látszanak.  Olyan a látvány, mintha egy korábbi pálma ligetett egyszer csak befújta volna a homok.

.

Addig csodáltam és bámultam a homokot, míg természetesen rossz úton navigáltam Apát. Kevésen múlt, hogy még is csak Algériát is becserkésszük. Időben korrigáltuk az irányt és némi homokon keresztül visszatértünk a helyes útra.


Itt még nem ástam el magam, igaz még ellendrukker sem volt...


Ez a terület nem köves, főleg a Ziz medrében visz, ezért haladós.

.

Gyorsan elértük Erfoudot. A városka igazi szaharai kisváros, szegényes, pici szukkal.  Körbejártuk, vettünk egy kis arab zenét dvd-én, hogy majd az otthoni video anyag szerkesztéséhez legyen stílusos aláfestő zene.

Kora délutánra értünk vissza a szállodába.


Visszaérkezést követően, mondta, hogy elmegy a szálloda hátsó frontjára, hogy egyszer már az autóról is készüljön fénykép a homokban, mert lassan nem hiszi el senki, hogy a mi autónkkal erre jártunk. Én nem gondoltam, hogy Ő komolyan fontolgatja azt, hogy úgy egyenesbe átmegy az Erg Chabbi-n. Rosszul gondoltam. A szálloda mögött fogta és úgy pacekba egyenesen belehajtott a homokba. A homok nyert, úgy 10 méter után. Nyomta a gázt, mint süket az ajtót, az autó meg csöndesen ásta el magát.

Azonnal megérkezett 2 arab segítőkész gyerek. Mondták a magukét és próbáltak tolni. Sikere nem volt. Apa elővette a lapátot, én meg kb. 30 méterre a 43 fokban hülyét kaptam a fényképezőgéppel a kezemben. Az ásást a kis gyerekek átvállalták, de ennek hatása nem volt. Bevallom, kemény káromkodások közepette oda mentem és én is ástam, az autó elindult, keményebb talajt fogott és visszajött a homokból. 

.


Na aztán én is  mint az autó a homokot, megkaptam a magamét. Miért hisztériázom, mikor csak a csörlőt akarta kipróbálni.  Valószínű az én nagy hibám, de nem tudtam megérteni, hogy miért kell valami olyan kísérletet tenni, aminek haszna nincs, csak arra jó, hogy az autó és mi is kínlódtunk a melegbe. Ezzel Apa nagyon nem értett egyet. (Még van bátorodni való...)

Ezek után én megpróbáltam valahogy rendezni a mára felborult hőháztartásomat, Apa pedig elment fürdeni napozni.

Belátom, muszáj a szaunát otthon ezentúl keményen használnom, hogy olyan meleg tűrő legyek, mint Apa. Ő nem tűri a légkondicionálást én meg nem tudok melegben pihenni, Ez lesz az otthoni feladat, hogy ismételten összehangoljuk a környezet elviselését.

Sajnos a csomagolás után, holnap elindulunk észak felé. A sajnálat oka kettő, egy részt ez a vidék kimondhatatlanul szép és nyugodt, másrészt ez már egy kicsit a hazafelé vivő út is. Csak a hegyek fognak örömet okozni.
Előző oldal VISSZA Következő oldal

Béla! A  mai teve adagod:

(bocsánat dromedár – bár ez csak Aszódi szerint nem teve )
Áron & Gábor 2009.07.28 - 21:39
Nagyon élvezzük a beszámolót és a fotókat. Ehhez képest itt Európában nem történik semmi. Vigyázzatok egymásra! Á. & G.

erdosb 2009.07.28 - 13:30
"Bocsi, de egy órával visszaállítottam az órát. Itt ennyi az idő"

Na most akkor jól meg is vagyok keverve. Itt meg mennyi is?

GaOp 2009.07.28 - 08:33
Bocsi, de egy órával visszaállítottam az órát. Itt ennyi az idő

GaOp 2009.07.28 - 08:31
Ismét reggel van és sikerül a kapcsolatot összehozni. Ülünk a sivatagra néző teraszon és megállapítjuk, hogy a sok hülye türista a homok buckák tetejére msszik fel gyalog, amikor van teve meg autó (ha müködőképes). De erről a beszámolóban bövebben. A tegnapi napról Apa írta a beszámolót, sikerült annyira felbosszantania az araboknak, hogy billentyüt ragadott. A lényeg jól vagyunk. Zitus, Marokkó változatlanul gyönyörű, de nagyon nagyon változott, nehezen tudsz kalandra lelni. Dolgozzatok azon a keleti, ukrajnai dolgon. (mert a feleségem bátorodik...)
Az otthoni élménybeszámolókat több részletben fogjuk prezentálni, mert ha igaz az érdeklődés a több órányi videoanyag és néhány ezer fénykép iránt, nincs akkora házunk, hogy mindenki beleférjen. Természetesen minden csoport kap kaját. A menü szbadon választott

Döme 2009.07.28 - 07:40
Hali! Az elvonási tüneteim enyhültek. Egyet kell értenem Mamival, hogy nekünk is fontosak ezek a tudósítások. Ha lehet mi is bejelentkeznénk majd az élménybeszámolóra! Pistával mi is sokszor megállapítottuk már (no persze nem ennyire kalandos útjainkon) hogy kora reggel érdemes megnézni egy-egy helyet, mert akkor a h... turisták nem zavarnak, csak a helyieket lehet látni és a nyugis várost a maguk szorgos mindennapjaikban. Csók

OM 2009.07.28 - 06:48
Én kemény vitába bonyolodnék veletek. Lehet, hogy nektek fontos a napi beszámoló, de nekem is fontos, meg vagyunk még néhányan errefelé akiknek szintén fontos. No nem csak a kalandok miatt hanem azért is mert hallunk rólatok. Mint köztudjuk nekem elég nagy a gyakorlatom a nincshirjohir szituációk kezelésében, de azért ez igy jobb. Köszönöm/Köszönjük. Az utolsó napi képek izgalmasak szépek..... nem akarom fokozni jók. Várom a további hireket