Marokkó 2009 : 23. nap

2009.07.33. vasárnap

Az első este a Fna-n csoda volt. Na ez nem változott semmit. Ha ez jelenti, a világörökség részének kikiáltott dolgokat a világon, akkor ez jó dolog.
Változatlanul csoda este ez a tér. A kigyóbüvölők, a zenészek, a tetoválók, a berber pásztorok és ki tudja még ki mindenki. Az esti élet másik csodája a frissen-sütők, de ez a szó nem is fedi a valóságot. Hosszú asztalok és padok, középen a kaja készítés folyik. Saláták, kuszkusz, és csoda nyársak és kefták és kolbászkák, magyarul a kánaán. A nagy csoda az, hogy mi fél hat körül jöttünk el a térről, amikor még üres volt és fél kilenckor már kb. 100 ilyen kajálda felállítva kivilágítva teljes üzemben működött. Természetesen egy jó hangulatú invitálásnak mi sem álltunk ellen és nagyon finomakat ettünk, degeszre zabáltuk magunkat. Úgy jóllaktunk, hogy már nem tudtunk leülni egy másik asztalhoz. Újabb száz narancs után Apa a fodrásznál Láng által is szeretett hajméretet kapott, és újabb narancsivások közepette visszamentünk a szállodába.

A reggelt én egy marokkói mászással kezdtem. Bevallom már többfelé probáltam ezt a szolgáltatást, de ilyen jó még sehol sem volt. Az én ronda csomós izmaimat mindenhol csak úgy tudták kilazítani, ami bizony némi fájdalommal is jár. Na itt nem. Most tényleg magát a masszírozást is élveztem, nem csak utána volt jó. Mindez egy másik Riadba volt, ahova a sikátorokon keresztül egy arab hölgy kisért át. A dolog után vissza akartak kisérni, de én büszkén mondtam visszatalálok, így is volt, de közben még a kocsit felügyelő Alit is megtaláltam, akinek lelkére madzagoltam ismét a kocsi felügyeletét.
Ma reggel kipihenve újult erővel megtámadtuk a szukot. Vásároltunk mindent, ami kellet és nem, de olyan aranyosak a kereskedők. Már én is résztvettem az kötendő üzletekben, nem csak távolról figyeltem az alkut. Már olyan jól sikerült felvenni az arab stílust, hogy puszit is adott a kereskedő.

(Én mondtam, hogy a feleségem bátorodik...)

Úgy indultunk a délelött, hogy 2 óra után hazajövünk pihenni, aztán este vissza a csoda térre. A két órából öt óra császkálás lett.  De azért a narancskért mindig kisétáltunk a Fna-ra.

.

A fűszeres és a kerámiás boltban még fotókat is készitettek rólunk, nagyon kedvesek.

.

Hát ez kicsit mozgókép lett. De a szándék szép volt.

Azért ez a Marrakesh egy nagyon jó zárása ennek a háromhétnek.
Sajnos holnap reggel már csak a hazaút marad. Holnap este már a vén Európában alszunk.

Igyekszünk még jelentkezni, de már most érzem a lelkesedésünk lassan elhal.

A Búcsu (Hattyúdal Marokkóban)

Minden szöveg és rendszerezés nélkül néhány kép a Jemma el Fna-ról, a kajáról és a szálodánkról.

. . . . .

A Mama kedvenc narancsosai:

. .

és a szálodánk nappal és este...

És holnap búcsúzunk Marokkótól. 

 

VISSZAJÖVÜNK!

Előző oldal VISSZA Következő oldal

Az Ámítástechnikus 2009.08.02 - 14:36
A gép szerintem kuka Üzentem Emillel. Ha visszajöttetek (meg mi is) majd még megbeszéljük. Elmentünk a Tiszába' áztatni magunkat.
ZKLBD (

Kriszti 2009.08.02 - 12:08
Ha van feketében is, akkor én is szeretnék előjegyeztetni egy ilyen BMW-re Nagyon tetszik

OM 2009.08.02 - 08:36
Tudjátok a aprobb bajok megvédenek a nagyoktól, ha tetszik, he nem ez a defekt már kijárt nektek, eddig legalább nem piruetteztetek mint néhány éve. A gumicsere, javítás még tartogathatott volna néhány nehezitő tényezőt pld. egy bezárt mühelyben megcsinálni mindezt, de ez a Tesonak nem akadály van gyakorlata benne. Szivesen megtekinteném a járokelök rakcióját az új tipusu BNW-t illetöen. Én is kérek ilyet.

Döme 2009.08.02 - 07:11
Hali! Itt a család következő függője. Most olvastam el egyben az utóbbi két napot. Nagyon szuper! Én is hegyimádó vagyok, igaz mi zöldebben és hűvösebben szeretjük. Talán majd ha gyerkőckéink nagyobbak lesznek, mi is belevágunk kalandosabb dolgokba. Addig is olvasgatom az élményeiteket és irigykedem. Van még pár napotok a szabiból NE DOLGOZZATOK még gondolatban sem. Az a fránya munka úgysem fog elszaladni, megvár Titeket. Élvezzétek ki az út minden percét egészen a Curgói sarkáig! Pusz