Dél-Amerika 2013

39. nap már megint a Ruta 40 03. 06.

Előző este sikerült egy jó campinget kifognunk. Mi voltunk egyedül és a kiszolgáló helyiségek is tökéletesek voltak. Este még egy jót dumáltunk arról ki-ki hogyan képzelte az utazást, mi az amiben egyezünk és miben különbözünk. A jó estét követően a reggel némi meglepetéssel szolgált. A tulajdonos valahonnan valamilyen vizet egy tározóba vezetett egész éjszaka. Reggel azonban már minden irányból jött a víz. A kávé után jobbnak láttuk gyorsan a vízből (már bokáig ért) az útra kihajtani és a magaslaton indulásra készíteni magunkat.

A cél Cafayate város volt, amit főleg a legendás Ruta 40-es úton tudtunk megközelíteni. Ez az út egy legenda. A világ 10 legnagyobb kihívását jelentő útjainak egyike. Mi ezen már 4000 m-et tettünk meg csak kisebb megszakításokkal. Azt hiszem a legenda oka a hihetetlen változatosság és talán az egyhangúság vegyesen. Az út hol 2 sávos autópálya (ez a legkevesebb), hol 2x1 sávos aszfaltút, hol csak egy sávnyi széles töredezett aszfalt, de mindig közé ékelődik egy-egy földút szakasz. Átvisz a legmagasabb hegyeken keskeny kanyarokkal, máskor széles köves földút az egyhangú pampákon. Egy biztos, Argentína legészakibb részétől a déli chilei határig vezet, főleg az Andok keleti oldalán. Aki ezt az utat, ennek az útnak a nagy részét végig utazza – mindegy mivel motor, autó, bicikli – azt már nagy meglepetés máshol sem éri. Ezt mi egy csigaházzal tesszük, tényleg feltehetjük a lábunkat sok klubban az asztalra. De nem ez a lényeg, hanem a táj, amin az út áthalad. Pampa, kishegy, magas hágó nyíl egyenes sok kilométeres szakasz, visszafordítókkal tarkított szerpentin, eső hó és nap és a fényektől mindig más. És a kínok. Szélfutta recege, por, por vízátfolyások gödrök, kanyarok. De erről sem íni sem fotózni nem lehet, ezen végig kell menni.

Ma megörökítettük a 4005-ös kilométerkövet. A 4000-es egy faluban lehetett és biztos valakinek útjában volt.

Apa nadrágszárán még lehet látni a reggeli ürgeöntés nyomát.

Cafayate város előtt egy kicsit hűtlenek lettünk a R 40-eshez, de korán campinget fogtunk. Zitának mosás és hajmosás volt a programja. Este beszállítmányoztak minket a városba. Egy nagyon aranyos igazi dél-amerikai város, legalábbis amit mi gondoltunk erről. A főtére tele éttermekkel, az emberek a teraszokon vacsoráztak és szólt az élő zene. Ilyennel most találkoztam először.

Honlapunk: www.gaop.hu
 
 

DUBAI - 2011

Izrael 2006 június